Kolho

Kolhon kylä

Kolhon kylä sijaitsee Pirkanmaalla, Mänttä-Vilppulan kaupungin pohjoisosassa kahden järven Ukonselän ja Kaijanselän välisellä kannaksella. Luonto on täällä hyvin kaunista.

Puhtaat ja kalarikkaat vedet houkuttelevat retkeilijöitä, lomailijoita ja kalastuksen harrastajia.
Klikkaa tästä lähestymiskartta Kolhoon

Tästä Kolhon keskustan karttaan.

Välimatkoja

Kolho – Vilppula 15 km
Kolho – Keuruu 19 km
Kolho – Haapamäki 15 km
Kolho – Mänttä 23 km
Kolho – Orivesi 60 km
Kolho – Jyväskylä 80 km
Kolho – Tampere 100 km

Kolhoon on helppo tulla Tampereen suunnasta tultaessa käännytään Orivedellä pohjoisen suuntaan kulkevalle kantatie 58:lle ja ajetaan tätä noin 30 kilometriä ja käännytään vasemmalle paikallistie 348:lle, joka kulkee Kolhon kylän läpi Keuruulle.

Jyväskylän suunnasta tultaessa ajetaan Keuruun taajaman ohi ja käännytään vasemmalle paikallistie 348:lle,josta Kolhoon on matkaa noin 19 kilometriä.

Virtain suunnasta tultaessa käännytään Haapamäen taajaman jälkeen oikealle paikallistie 3482:lle, josta Kolhoon on matkaa noin 14 kilometriä.

Kylän keskustassa Kaijanselän rannalla sijaitseva vierasvenesatama on omilla veneillä saapuvien matkailijoiden käytössä. Lähistöllä sijaitseva ravintola Kolorado ja camping -alue tarjoaa matkailijalle monipuolista palvelua.

Perustietoa Kolhosta

Kolhon taajama on saanut käyttönimensä seudun suurimmasta talosta Kolhon talosta, joka on ollut saman suvun hallussa aina 1500-luvulta lähtien.

Kolhon alueen asukasluku on noin 1350, ja pinta-ala vesistöineen
on noin 80km2.

Kolhon elinkeinorakenne on painottunut rakennusaineteollisuuteen. Suurimmat
työnantajat ovat ”ikilevyä” valmistava Formica IKI sekä painekyllästettyä puutavaraa ja pylväitä valmistava Finnforest Oyj. Kolholle perinteistä keittiökalusteiden ja komponenttien valmistusta jatkaa Mesitek-Kaluste Oy. Runtech Systems on kasvuyritys Kolhossa, joka valmistaa tuotteita ja palveluita paperiteollisuuteen.

Palvelujen tarjonta

Kolhon koulu: Nykyaikainen Kolhon koulun koulurakennus sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä kylän keskustassa lähellä puhdasvetistä Ukonselkää.

Kolhon kirjasto: Vuonna 1950 perustettu Kolhon kirjasto sijaitsee Kolhon koulun läheisyydessä. Vuonna 1990 kirjasto sai laajennetut tilat, musiikin kuuntelumahdollisuudet
sekä tietokoneen käyttömahdollisuudet internetyhteyksin.

Junaan pääsee jälleen Kolhon asemalta ja juna pysähtyy Kolhossa 16 vuoden tauon jälkeen! Junan aikataulut etelään löytyvät tästä. Jokainen vuoro menee myös Haapamäelle.

Matka Mäkelän linja-autot ajavat päätien kautta. Pysäkki on TB-huoltamon kohdalla.

Terveyspalvelut

Terveyspalveluja tarjoaa Kolhon neuvola seuraavasti: Lasten neuvola kerran viikossa, puh. 050-599 7121, Kolhon koulun oppilaiden vastaanotto kerran viikossa, puh.050-433 8345, aikuisten vastaanotto sekä työttömien terveystarkastukset tiistai-aamupäivisin, puh. 050-375 6505. Näihin puhelimiin ajanvaraukset ma – pe klo 9.00 – 10.00.

Hammaslääkäripalveluja tarjoaa Pertti Takkinen
Keskustassa palvelee Kolhon apteekki.

Harrastusmahdollisuudet

Kolhon koulun yhteydessä toimii vuonna 1991 valmistunut nykyaikainen palloiluhalli. Lisäksi koulun pihassa on monipuolinen lasten liikuntapaikka. Hyvin varustettu kuntosali on Kolhossa suosittu kuntoilupaikka. Kolhon urheilukentän vieressä toimii kaupungin ylläpitämä tenniskenttä. Kolhon keskustassa on kunnan ylläpitämä uimaranta.

Talvella on Kolhon koulun pihamaalla käytettävissä jääkiekkokaukalo ja luistinrata sekä valaistu hiihtolatu. Kansalaisopiston piirit tarjoavat monenlaisia harrastemahdollisuuksia kuten kielten opiskelu, harrastajateatteri, kutomapiiri, puutyöpiiri jne. Kolhon puhdas ja upea luonto tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet kalastukseen, metsästykseen sekä veneilyyn ja retkeilyyn.

Auteopisto tarjoaa monipuolisen harrastusmahdollisuuden kaikille Mänttä-Vilppulan asukkaille.

Omakotitonttien tarjonta Kolhossa

Mänttä-Vilppulan kaupunki tarjoaa edullisia, rauhallisia ja luonnonläheisiä omakotitontteja lähellä Kolhon keskustaa. Tontit ovat asemakaava-alueella ja kunnallistekniikalla varustettuja. Tällä hetkellä tarjolla olevien tonttien pinta-alat vaihtelevat alkaen 987m2 ja päättyen 3070m2, tonttien myyntihintojen vaihdellessa 84€ ja 2016€ välillä.

Lisätietoja tonteista:

Mänttä-Vilppula – Kaavoitus, tontit ja kartat.